My title page contents

Vukovci sa nastavnicom Jelenom u Parizu

Osnovna škola Vuk Karadžić je dugogodišnji član Federacije Unesco klubova Srbije. Kao i ranijih godina dobili smo mogućnost da putujemo Evropom i posećujemo mesta i kulturne antropogene vrednosti  koja su pod zaštitom Unesco-a. Cilj ovogodišnjeg  putovanja bio je usmeren prema zapadnoj Evropi,odnosno ka Francuskoj.

Naše putovanje započeli smo iz Zrenjanina, prema Mađarskoj. Kroz Mađarsku, Austriju i Nemačku pravili smo kraće pauze kako bi se odmorili i sa velikim uzbuđenjem čekali ulazak u Francusku.

Prva naša poseta i zadržavanje bila je u Strasbourgu. Obišli smo istorijski centar grada koji je pod zaštitom Unesco-a, kaoi Evropski parlament.

Nakon dolaska u Pariz, obišli smo Trg Bastilje, Trg Republike, Katrdralu Notrdam, Latinsku četvrt, Bulevar Saint Michel, Sorbonu, Panteon i Luksemburški park.

Narednog dana upitili smo se30-tak km van Pariza. Posetili smo Versaj i velelepni dvorac, takođe pod zaštitom Unesco-a. Posle podne šmo šetali Jelisejskim poljima, ali smo posetili i Trijumfalnu kapiju. Kada smo se već  umorili na obalama Sene čekao nas je brod kojim smo plovili oko centralnog Pariskog ostrva i odakle smo razgledali sve značajne objekte locirane uz obalu.

Divan prvomajski dan proveli smo na brdu iznad Pariza, na Monmartu, stecište slikara, umetnika i prelepih ambijentalnih celina. Takođe smo obišli i baziliku Sacre Coeur. Za kasne večernje sate smo imali rezervisan obilazak Ajfelove kule, podignute davne 1189 godine. Bili smo jedni od 6 miliona poseotioca, koliko godišnje se popne na ovu građevinu. Svi smo bili izuzetno uzbuđeni, kula je blještala u svetlu, Pariz na dlanu, osmeh na licima i aparti u rukama – ukratko, kako smo se svi osećali u centru Francuske prestonice u ponoć.

Sledećeg dana po rasporedu bila je poseta najčuvenijem muzeju. Luvr smo obilazili od Egipta, preko Antičke grčke, do Mona Lize i svih ostalih najpoznatijih dela čuvanih u ovom muzeju.Sa hiljadama posetilaca, zaista smo se osećali svetski…toliko naroda, toliko jezika….posle podne smo bili oko Les Halles-a, Opere, Lafayett-a…i naravno posetili smo zgradu UNESCO-a.

Kada smo krenuli iz Pariza, naše putovanje nastavili smo posetom zabavnog parka Disneyland. Tu smo se zabavili i kao i svi bili deca u svakom smislu. Pre izlaska iz Francuske naša stanica je bio grad Rems i obilazak spomenika pod zaštitom Unesco-a.

Putovanjem kroz Nemačku, stižemo do glavnog grada Austrije, gde se zadržavamo čitav dan. Šetali smo centrom Beča, videli Operu, dvorac Hofburg, prošli Trgom Marije Terezije do katedrale Stephansdom.

Sa puno novo naučenog, novih poznanstava, novih doživljaja i pregršt utisaka, krenuli smo preko Mađarske prema Srbiji.

Na putovanju su bili učenici Đurin Iva, Đurin Luka, Kerteši Katarina, Kostin Marija, Ćurić Filip, Vuković Nina i Janošević Zoja. Učenike naše škole vodila je Kordinator za Unesco klub nastavnica Jelena Srdanović ,koja je i ovog puta bila pratilac učenika. Sa nama na putovanju bili su i učenici iz Smedereva, Lazarevca i iz Zemuna.

Ostavi komentar

Vaša email aadresa neće biti objavljena. Obavezna polja markirana su sa *

Последњи коментари
  Категорије
  Контакт
  Контактирајте нас данас
  • др Славка Жупунског 3 23000 Зрењанин
  • 023 581 160
  • 023 581 161
  • osvuk@vuk.edu.rs
  YouTube
  YouTube
  Instagram