My title page contents

Путовање кроз праисторију са кустосима и библиотекарима

Током протекле недеље, библиотекари Градске народне библиотеке, са децом из основне школе „Вук Караџић“ обрађивали су праисторијске периоде, кроз сторителинг радионице. По жељи и креативној иницијативи учитељице Далиборке Путић Бераров, у Народном музеју Зрењанина, деца су најпре слушала кустосте о животу у неолиту, а затим су са библиотекарима Градске народне библиотеке слушала приче о лову и риболову током праисторијских периода кроз две сторителинг радионице. У међувремену, деца су у школи требала цртати слике попут оних које су пронађене у пећинама, а које су старе десетине хиљада година. Наредни корак је сусрет са децом у Библиотеци, где ће их библиотекари учити како да о обрађеном периоду сами напишу оригиналне приче и тако, кроз креативне процесе, заврше учење о праисторији, предвиђено школским програмом.
Иницијатива учитељице Путић Бераров остварење је и циља трогодишњег пројекта „Сторyтеллинг у Музеју“, који је реализован у сарадњи зрењанинског Музеја и Библиотеке, а то је да се повежу радници у култури и просвети, и да кроз заједнички рад деци буде омогућен најбољи вид усвајања градива. Пројекат какав спроводи учитељица Путић Бераров омогућава повезивање културе (или других области) и просвете кроз квалитетне садржаје, чиме се школски програм освежава и прилагођава деци на најбољи начин. Свеобухватнији увид у тему која је обухваћена курикулумима у школама, холистистички приступ градивним јединицама, пружа ученицима дуготрајније знање и показује им вештине које традиција пружа, а које су корисне и применљиве и у садашњем тренутку.
Две радионице о неолиту са ученицима водила је кустоскиња, Ивана Арађан. Након тога, сторителинг радионице о лову и риболову у праисторији радили су библиотекар Саша Трифуњагић и библиотекарка Наташа Лалић. Радионицу о писању прича са децом ће водити библиотекарка, Тања Граовац. Надамо се да ће се овај вид сарадње између школа и различитих установа културе наставити.

Преузето са: https://www.facebook.com/zrenjaninskabiblioteka/posts/2629401060689520

Ostavi komentar

Vaša email aadresa neće biti objavljena. Obavezna polja markirana su sa *

Последњи коментари
    Категорије
    Контакт
    Контактирајте нас данас
    • др Славка Жупунског 3 23000 Зрењанин
    • 023 581 160
    • 023 581 161
    • osvuk@vuk.edu.rs
    YouTube
    YouTube
    Instagram