Српски језик
Литерарни конкурс ''Која је моја боја'' ПДФ Штампа Eл. пошта

Алекса Вулићевић, ученик VIII1 освојио је 2. место на литерарном конкурсу који је организовала Средња хемијска школа ''Урош Предић''. Тема конкурса је гласила ''Која је моја боја'', а повод је био прослава Дана школе. Додела награда је уприличена у Галерији Народног музеја, 8.12.2017. године. Честитамо Алекси на успеху! 

Опширније...
 
Вукови ђаци на мјузиклу ''Крцко Орашчић'' у Новом Саду :) ПДФ Штампа Eл. пошта

Ученици 7. и  8. разреда наше школе су 18.12.2017.године, у току вечерњих часова, посетили Нови Сад и имали прилику да у Српском народном позоришту погледају балет Петра Илича Чајковског „Крцко Орашчић“.

Овај балет се у СНП-у изводи већ 6 сезона, а изводе га балетски солисти и ансамбл балета СНП-а. Кореограф је Елдара Алијева, либрето написао Маријус Петипаа, режирао Владимир Логунов, диригент Александар Којић. Учествовали су прваци, солисти и ансамбл балета, женски хор и оркестар опере СНП-а, као и ученици Средње балетске школе из Новог Сада.

Подлогу за овај балет представља прича „Крцко Орашчић и краљ мишева“ из  Хофманове збирке „Серапионова браћа“. Балет се изводи у 2 чина са следећом причом:

Писац Хофман пише нову причу.....Мала Маша од свог ујака за Божић добија фигуру војника Крцка Орашчић , коју њен брат у игри поломи. Маша га обмотаног завојима ставља под божићну јелку у луткин кревет. У току ноћи она долази да га обиђе и наилази на бој мишеви нападају Крцка. Након тога се војник претвара у младог и лепог принца који одводи Марију у свој зачарани замак где господари Шећерна вила . Ова вила дозива све своје виле и оне изводе читав низ прелепих игара у 2. чину: руска игра, арапска игра, кинеска игра, игра Шећерне виле и чувени Валцер цвећа. Након ових прелепих плесова будилник звони и мала Маша постаје свесна да је то био само сан...

Ово је било једно ново искуство за наше ученике којим су проширили своје културне видике, а и упознали се са музичко-сценским обликом, балетом. С обзиром на то да су ученици били одушевљени овом посетом, поновићемо екскурзију  у другом полугодишту, са посетом неком новом музичком делу.


Опширније...
 
Калиопе Аустрија. Жене у друштву, култури и науци ПДФ Штампа Eл. пошта

У среду, 20.12.2017. у 18 часова, одржано је представљање изложбе ''Калиопе Аустрија. Жене у друштву, култури и науци'' у Градској народној библиотеци ''Жарко Зрењанин'' у Зрењанину.


Опширније...
 
Андроид игрица ''Вучило'' ПДФ Штампа Eл. пошта

Препоручујемо ученицима да на забаван начин савладају правописна правила, или их се подсете, уз помоћ игрице Вучило. Апликација ''Вучило'' осмишљена је за уређаје са андроид платформом. Игрицу можете преузети ако кликнете овде.


 
У лову на правописне грешке... ПДФ Штампа Eл. пошта

Ученици 7 -2 су у току марта месеца, са наставницом грађанског васпитања Сањом Попов, шетали центром града и сликали плакате, огласе, излоге продавница на којима су запажали правописне грешке. Било им је забавно да уочавају грешке поред којих су донедавно пролазили не обраћајући пажњу. На пример:

Опширније...
 
«ПочетакПретходна12345СледећаКрај»

Страна 1 од 5