Вукова географија
Najsmrtonosniji vulkan na svetu ПДФ Штампа Eл. пошта

     Najsmrtonosniji vulkan na svetu proradio nakon 200 godina

    Vulkan Tambora, najsmrtonosniji vulkan na svetu koji se nalazi na ostrvu Sumbaji u Indoneziji, aktivirao se ovih dana nakon gotovo dva veka.

    Tambora je poslednji put bio aktivan 1815. godine kada ubio najmanje 90.000 ljudi te je, kako piše "Vašington post", zacrnio nebo i na drugoj strani zemaljske kugle.

Опширније...
 
Bigach krater ПДФ Штампа Eл. пошта

    Bigach krater

     Bigach krater u severoistočnom Kazahstanu je teže prepoznati zbog njegove starosti, promene usled geoloških procesa, erozije, i kao posledice ljudskog delovanja. Unutrašnjost kratera se koristi za poljoprivrednu delatnost. Vidljive su njive.
    Star je oko pet miliona godina. Približno je kružnog oblika sa prečnikom od 8 km.

    Detaljnije na NASA Earth Observatory

 

 
Terminator i promena godišnjih doba ПДФ Штампа Eл. пошта

    Terminator i promena godišnjih doba

    Položaj terminatora -  linije između dana i noći, varira s godišnjim dobima, što uslovljava različitu dužinu dana i različito zagrevanje Zemlje.
    Spinning Enhanced Visible i Infrared Imager (SEVIRI) na EUMETSAT-ovom satelitu Meteosat -9 snimili su četiri snimka Zemlje iz geosinhrone orbite. Slike pokazuju kako sunce pada na Zemlju 21.12. 2010.g. (gore levo),  20. 3. 2011.g. (gore desno), 21. juna 2011.g.(dole levo),  i 20. 9. 2011.g. (dole desno). Svaka slika je snimljena u 06:12h po lokalnom vremenu.

Опширније...
 
Globalna karta saliniteta površine okeana ПДФ Штампа Eл. пошта

    Globalna karta saliniteta površine okeana
 

    NASA - in Aquarius je napravio svoju prvu globalnu kartu saliniteta površine okeana.
    Karta prikazuje da je veći salinitet u subtropima, viši prosečni salinitet u Atlantskom okeanu u odnosu na Pacifik i Indijski okean i niži salinitet u kišnim pojasevima u blizini ekvatora i u najsevernijem delu Tihog okeana.
Опширније...
 
Ploveće ledeno ostrvo u Severnom Atlantiku ПДФ Штампа Eл. пошта

    Ploveće ledeno ostrvo u Severnom Atlantiku

    Nakon više od godinu dana i nekoliko hiljada kilometara jedrenja morima, ledeno ostrvo Petermann i dalje plovi u Severnom Atlantiku duž obale Newfoundlanda u Kanadi. Veliki komad leda pet puta veći od ostrva Manhetn,  razbijan je nekoliko puta od kada se iskrcao sa Petermann glečera na Grenlandu.

Опширније...
 
«ПочетакПретходна123456789СледећаКрај»

Страна 5 од 9