Калиопе Аустрија. Жене у друштву, култури и науци ПДФ Штампа Eл. пошта

У среду, 20.12.2017. у 18 часова, одржано је представљање изложбе ''Калиопе Аустрија. Жене у друштву, култури и науци'' у Градској народној библиотеци ''Жарко Зрењанин'' у Зрењанину.


 Гостовање изложбе у зрењанинској библиотеци резултат је сарадње са Аустријским културним фондом остварене кроз пројекат Еутека и студијске посете библиотекара културним центрима ЕУ у Србији.

Жене су сувише често забoрављане и маргинализоване у званичној историографији Аустрије, што је чињеница која даје још више значаја настојању ове изложбе да истражи протеклих 200 година у светлу биографија значајних Аустријанки – жена чији су таленти, снага, воље и упорна храброст обогатили и обликовали њихову земљу, истичу организатори. Њихови животи и њихов рад, који су заслужни за макар половину интелектуалног идентитета Аустрије, овде ће бити препознати у форми проминентних примера – са пуном свешћу о неизбежним пропустима, од којих су неки неприхватљиви, које таква форма портретисања подразумева. Изложба се бави животним причама аристократкиња, уметница, домаћица салона, научница, активисткиња за женска права, политичарки, глумица, музичких уметница и редитељки у хронолошком следу.Изложба се састојала од 11 панела са фотографијама и текстовима на српском језику. Ученици наше школе, вођени од стране наставника физике Немање Мицић, имали су прилику да буду посетиоци ове изложбе. У дискусији са библиотекаркама, као и промотивном материјалу који им је подељен, стекли су утисак о томе какав је био положај жена у друштву, култури и науци некад и сад.