ПДФ Штампа Eл. пошта

Hablov najdublji pogled

25. 9. 2012.

Ovo je poboljšani portret najdubljeg malog dela Univerzuma koje je čovečanstvo ikada videlo.
Fotografija estremno dubokog polja je kombinacija fotografija snimanih NASA - inim Svemirskim teleskopom Habl,
od jula 2002. do marta 2012. godine i zahvata deo neba koje odgovara jednom delu ugaonog prečnika punog Meseca.

 


Hablova Ultra Deep Field slika malog dela prostora, kreirana je prikupljanjem slabog svetla sa ukupnim vremenom ekspozicije od 2 miliona sekundi. Snimljeno je više od 2 000 fotografija iste oblasti pomoću dve Hablove kamere koje su osetljive na svetlost u blizini infracrvenog dela spektra.
Na slici se vidi na hiljade galaksija, kako bližih tako i veoma udaljenih. Vide se spiralne galaksije poput našeg Mlečnog puta i susedne galaksije Andromede, kao i velike crvene galaksije u kojima je formiranje novih zvezda završeno. Ove crvene galaksije su ostaci dramatičnih sudara galaksija u svojim poznim godinama. Polje je zasuto sitnim, slabašnim, mnogo udaljenijim galaksijama od kojih su se razvile današnje velike galaksije.U ovoj izuzetnoj slici je predstavljena istorija galaksija - od prvorođenih galaksija do velikih galaksija današnjice.
"Ovo je najdublja slika neba koja je ikada napravljena i otkriva najudaljenije galaksije ikada viđene i omogućava nam da istražujemo dalje u prošlost kao nikada pre.", Rekao je Gart Illingvorth sa Kalifornijskog univerziteta u Santa Kruzu.
Univerzum je star 13,7 milijardi godina. Slika otkriva galaksije iz vremena od pre 13,2 milijardi godina.
Većina galaksija su mlade, male, u rastu su, spajaju se u nasilnim sudarima. Rani univerzum je vreme dramatičnog rađanja galaksija koje sadrže sjajne plave zvezde mnogo svetlije od našeg Sunca. Svetlo iz tih dalekih i prošlih događaja je upravo stiglo na Zemlju sada, kada je Habl otvorio "vremenski tunel u daleku prošlost." Najmlađa galaksija koja se nalazi na snimku je postojala samo 450 miliona godina posle rođenja Univerzuma u ​​Velikom prasku.

Pre Habla koji je lansiran 1990, astronomi su jedva videli normalne galaksije udaljene do 7 milijardi svetlosnih godina što je negde na pola Vasione. Sa takvim teleskopima nije moglo da se utvrdi koliko je galaksija formirano i evoluiralo u ranom Univerzumu.

Habl je astronomima dao prvi pogled na realni oblik mladih galaksija. Ovo je ubedljiv i direktan vizuelni dokaz da se Univerzum menjao u ranom dobu.
Infracrveni pogled planiranog NASA – inog Džejms Vebb Space Telescopa koji će biti usmeren na ekstremno dubolo polje moći će da vidi još slabije galaksije koje su postojale kada je Univerzum bio star samo nekoliko stotina miliona godina u vreme kada se prve zvezde i galaksije formiraju i ispunjavaju rano "Mračno doba" univerzuma svetlošću.

Detaljnije na: HubbleSite

←  Vukova astronomija

P Miša Bracić