Izveštaj iz muzeja                               

   Dana  12. 11. 2010. godine, odeljenje  II-2  OŠ “Vuk Karadžic” je posetilo Narodni muzej u Zrenjaninu.

  U muzeju su bili gosti iz Muzeja Vojvodine iz Novog Sada koji su đjacima vrlo ljubazno pokazivali igračke stare 6-7 hiljada godina. Ispričali su im i priču o predmetu koji je bio iskopan i poslat u policiju na ispitivanje. U policiji su na osnovu  otisaka prstiju na predmetu, ustanovili da je to dečija igračka iz praistorije. Forenzičar je učenicima pokazao sav pribor, alat i potrebnu opremu za otkrivanje otisaka.

  Na kraju posete, svaki učenik je dobio  na poklon magnet sa otiskom svoga prsta, a za uzvrat, učenici  II-2 su gostima poklonili igračke  koje su sami napravili.

 Učenicima  II-2  odeljenja je  u muzeju bilo lepo i nadaju  se ponovnom dolasku gostiju iz Novog Sada.

                                                                                    Izvestač: učenica Zorana Šargin  II-2

 
Опширније...
 

Дан школе

8.новембар 2010.г.

У холу испред улаза у велику салу Културног центра Рајна Круљ, наставница ликовне културе је уредила необичну изложбу. На конопцима, причвршћени штипаљкама, баш као кад се суши веш, висили су ликовни радови. Пристигли су са конкурса на тему Стари народни инструменти путују кроз време који је наша школа упутила другим школама. Одзив је био велики и веома квалитетан. Већ неколико година уназад школа на дан рођења ВС Караџића и на Дан школе окупља ученике и наставнике основних школа општине Зрењанин. Ученици нижих разреда су пригодним поклонима са портретом Вука које су сами нацртали и народном пословицом дочекивали госте. Све ово је пратила музика фруле и кавала.

Хор је певао Химну Вуку. Било је ово прво ново извођење свечане песме под диригентском палицом Светислава Николића, новог наставника музичке културе. Звучало је ново и другачије. Наставница Зорица Кецић, која је 1. септембра отишла у пензију није пропустила прилику, поздравила је своје хористе. Певало се ту још лепих народних песама. Песму Вишњичица род родила, хор је отпевао са великим надахнућем, весело и раздрагано. Песме су се лепо уклопиле у причу о Вуку Караџићу, дочарале његово време и значај његовог рада на прикупљању народних песама.

Опширније...
 

Vukova poseta Petnici

Naučni pogled na svet

Početak nauke datira od vremena Galileo Galileja, koji je prvi počeo da meri, broji, upoređuje, sistematizuje, eksperimentiše, koristi matematiku za proveru i dokazivanje onoga što je proučavao. Nauke je bilo i ranije ali sporadično. Tales, Pitagora, Arhimed...su bili kao retka ostrva u velikom okeanu vremena. Od XVII veka nauka je postala sistem, jedan organizovan metodološki pristup proučavanju pojava i pojmova.

U proteklih 400 godina nauka je ljudskoj civilizaciji donela nezamisliv razvoj i promenu načina života, ogromno razumevanje sebe, prirode, mikro i makro sveta.

Kad se kaže nauka, obično se odmah pomisli na laboratorije sa epruvetama, belim miševima, svemirske brodove i astronomske opservatorije. Pomislimo da se naukom bave neki učeni i ozbiljni ljudi u belim mantilima, tamo negde daleko... Međutim i obično dete i običan čovek može da bude naučnik za sebe, svoje potrebe, potrebe svoje porodice, sredine u kojoj živi. Kako? Pa ako primenjuje naučne metode na ono što posmatra, ako stvari oko sebe ne ocenjuje paušalno, odokativno ili iz rukava nego ih posmatra, prikuplja podatake o njima, meri ih metrom. vagom, termometrom, ampermetrom, pa onda sve to upoređuje, razdvaja bitno od nebitnog, povezuje u smislenu celinu, proverava eksperimentom i matematikom.

Опширније...
 

Vašar, jesen 2010

Vašar u Tomaševcu, Debeljači, u Guči, u Rumi, Derventi, Šabački vašar...Postoje mali lokalni vašari i veliki tradicionalni vašari. Na vašarima se prodaje sve i svašta, nekad se govorilo od igle do lokomotive, danas bi mogli da kažemo od mikročipa do svemirskog broda. Neki vašari su specijalizovani, na vašaru u Požegi se prodaju samo goveda.

Svako ko dođe na vašar ponese, ili svoju ušteđevinu ili da nešto proda i odmah nešto kupi ili pare ponese kući, stavi ih u buđelar ili novčanik, nekada u perinu, danas u lični sef ii banku...

Na vašaru ima i dobrog provoda, ringišpila, muzike, cirkusa, svilenih bonbona, alvi, kretoša, liciderskih lutaka i konjića kakvi ne mogu da se nađu u gradskim poslastičarnicama...Tu mogu da se kupe stare slike, stvari iz stare bakine sobe, one što nismo smeli da diramo kad smo bili mali, a tako su nas privlačile.

Опширније...
 

 World Space Week- Svetska nedelja Kosmosa

Svetska nedelja Kosmosa je akcija Ujedinjenih nacija koja se svake godine, od 4.- 10. oktobra, održava u mnogim institucijama sveta. Povod za  akciju, je istorijski događaj. To je lansiranje Sputnjika 1, prvog veštačkog satelita, 4.10.1957.g. http://www.worldspaceweek.org/index.html.

Ove godine  sekcije Mladi fizičar i astronom osnovnih škola „Vuk Karadžić“, „Žarko Zrenjanin“ i  „2 Oktobar“ sa  AD „Milutin Milanković“  iz Zrenjanina su se posredstvom Saveza astronoma amatera Srbije,  pridružile ovoj akciji..

Predavanja na temu Planeta Saturn i Svemirski brod Kasini, održali su 4.10.2010.g u OŠ  „Žarko Zrenjanin“ Jelena Bracić prof fizike ove škole i Srđan Penjivrag sekretar AD Milutin Milanković iz Zrenjanina.

Predavanje na temu Sateliti Saturna održala je, 7.10.2010.g. u OŠ „Vuk Karadžić“, Kristina Đorđević prof fizike ove škole. Posle predavanja je planirano i posmatranje teleskopom Jupitera, Urana i komete Hartley ali zbog oblačnog vremena to nije realizovano.

Ova predavanja su imala za cilj da učenike pripreme za akciju NASA-e  Postani Kasini naučnik na jedan dan, koja se dešava 27.10. 2010.g. Toga dana učenici mogu da se pridruže NASA timu naučnika koji uz pomoć sonde Kasini od 2004.g. godine proučava planetu Saturn i njegove satelite. http://saturn.jpl.nasa.gov/education/scientistforaday9thedition/.

   
Опширније...
 
«ПочетакПретходна41424344454647484950СледећаКрај»

Страна 46 од 55