My title page contents

Podrška učenicima završnih razreda – aktivnosti Euroguidance centra, baze Obrazovanje.rs i Info centra FT

Fondacija Tempus, u sklopu aktivnosti nacionalnog centra Euroguidance mreže, unapređenja karijernog informisanja putem baze obrazovnih mogućnosti obrazovanje.rs i Info centra Fondacije o obrazovanju planira da tokom aprila, maja i juna sprovede niz aktivnosti koje imaju za cilj pružanje podrške učenicima završnih razreda osnovnih i srednjih škola, koji biraju sledeći nivo školovanja – srednju školu, odnosno fakultet ili visoku školu.

U ovom periodu će se sprovoditi sledeće aktivnosti:

· Predavanja i vebinari za učenike – svaka tema će biti obrađena i putem vebinara tj. onlajn seminara na kome će učenici iz bilo kog mesta moći da dobiju smernice, ali i postave svoja pitanja i dobiju odgovore, kao i putem predavanja u Info centru FT u Beogradu (Terazije 39, I sprat). Teme uključuju:

o „Šta nakon srednje škole? Koraci u donošenju odluke o izboru studijskog programa“

o „Kako savladati tremu pred prijemni ispit?“

o „Izbor srednje škole“ (VIII razred)

o „Kako savladati tremu pred završni ispit?“ (VIII razred)

· Za učenike završnih razreda srednjih škola organizuju se i individualne konsultacije – razgovori, kao još jedan način podrške, prilikom donošenja odluke na pitanje: „Šta da radim posle srednje škole?“. U periodu od aprila do juna meseca, učenici mogu da se prijave za individualan razgovor sa psihologom koji se održava u prostorijama Info Centra Fondacije Tempus sredom od 14 do 18 časova. Za učenike koji nisu iz Beograda razgovori se odvijaju putem skajpa utorkom od 14 do 18 časova.

· Ažuriranje baze obrazovnih mogućnosti obrazovanje.rs – informacijama o upisu srednje škole, kako bi učenici imali mogućnost lake pretrage programa, škola i fakulteta na nekomercijalnom sajtu, sadržaj će biti dopunjen i dodatnim tekstovima u vezi sa upisom, često postavljanim pitanjima i sl.

· Predavanje i vebinar za roditelje – biće organizovan i po jedan vebinar i predavanje na temu „Kako podržati dete u procesu donošenja odluke o izboru zanimanja“ na kom će roditelji imati priliku da saznaju za koje korake u izboru srednje škole / studijskog programa / zanimanja je posebno važna njihova podrška i na koji način mogu da podrže svoju decu u pripremi završnog/prijemnog ispita.

· Radionice izrade biografija „Kako napisati dobar CV?“ koji je namenjen onim srednjoškolcima koji u ovom trenutku nakon srednje škole žele da stupe u svet rada ili im je CV potreban kao deo prijave za upis i/ili prijave za stipendiju.

Nastavnici mogu da prijave i organizuju učešće grupe svojih učenika kao deo redovnih školskih aktivnosti (npr. čas odeljenskog starešine, aktivnosti tima za karijerno vođenje i savetovanje). Školski timovi za KViS takođe mogu da se obrate Euroguidance centru za podršku u unapređenju aktivnosti KViS u svojoj školi ili učestvuju na akreditovanim seminarima o karijernom vođenju.

Raspored aktivnosti

Za učenike srednjih škola

individualne konsultacije – razgovori – sredom od 14 do 18 časova u Info centru (obavezno zakazivanje); utorkom od 14 do 18 časova – putem Skype-a (obavezno zakazivanje);

26.4.2018 vebinar od 12.30 do 13.15 časova „Šta nakon srednje škole? Koraci u donošenju odluke o izboru studijskog programa?“

26.4. 2018 radionica od 14 do 17 časova radionica „Kako napisati dobar CV?“

10.5.2018 predavanje od 18 do 19 časova „Šta nakon srednje škole? Koraci u donošenju odluke o izboru studijskog programa? “

14.5.2018 radionica od 14 do 17 časova radionica „Kako napisati dobar CV?“

11.6.2018 predavanje od 18 do 19 časova „Kako savladati tremu pred završni ispit/prijemni ispit?“

12.6.2018 radionica od 14 do 17 časova radionica „Kako napisati dobar CV?“

14.6.2018 vebinar za srednjoškolce u 12.30 do 13.15 časova „Kako savladati tremu pred prijemni ispit?“

Za učenike osnovnih škola

27.4.2018 vebinar od 12.30 do 13.15 časova „Kako savladati tremu pred završni ispit“

10.5.2018 2018 vebinar od 12.30 do 13.15 časova „Izbor srednje škole?“

24.5.2018 predavanje od 18 do 19 časova „Izbor srednje škole“

11.6.2018 predavanje od 18 do 19 časova „Kako savladati tremu pred završni ispit/prijemni ispt?“

Za roditelje

8.5.2018 predavanje od 18 do 19 časova „Kako podržati dete u procesu donošenja odluke o izboru zanimanja?“

15.5.2018 vebinar od 18 časova do 18.45 časova „Kako podržati dete u procesu donošenja odluke o izboru zanimanja?“

Sva predavanja će se organizovati u prostorijama Info centra Fondacije Tempus u Beogradu (Terazije 39, I sprat), a zbog ograničenog broja mesta prethodna registracija je obavezna popunjavanjem formulara na sajtu www.obrazovanje.rs nakon čega će svi prijavljeni dobiti dodatno obaveštenje sa potvrdom učešća. U slučaju velikog interesovanja postoji mogućnost organizovanja dodatnih termina predavanja.

Vebinari, pošto predstavljaju vrstu predavanja putem interneta, su dostupni svim učenicima (kao i njihovim nastavnicima i roditeljima) iz svih škola u Republici Srbiji. Potreban je samo računar sa stabilnom internet vezom kako bi se vebinar pratio u zakazano vreme. Takođe, pored toga što učenici mogu samostalno da prate vebinar, ovo omogućava nastavnicima da sa svojim učenicima putem jednog računara i projektora prate vebinar i grupno, npr. tokom časa odeljenskog starešine, kao aktivnost tima za karijerno vođenje i sl. i stoga se vebinari organizuju u periodu između smena kako bi omogućili i ovu vrstu učestvovanja. Nakon registracije na sajtu obrazovanje.rs svi učesnici će dobiti potvrdu učešća, kao i tehničko uputstvo za praćenje, a nekoliko sati pre vebinara će putem elektronske pošte dobiti i link koji treba da kliknu u zakazano vreme.

Za sve dodatne informacije u vezi sa navedenim aktivnostima, možete kontaktirati Euroguidance centar putem el. pošte euroguidance@tempus.ac.rs , putem telefona 011/3342-430 ili lično u Info centru Fondacije Tempus u Beogradu, Terazije 39, I sprat radnim danima od 10 do 18 časova.

Please follow and like us:

Ostavi komentar

Vaša email aadresa neće biti objavljena. Obavezna polja markirana su sa *

Последњи коментари
  Категорије
  Контакт
  Контактирајте нас данас
  • др Славка Жупунског 3 23000 Зрењанин
  • 023 581 160
  • 023 581 161
  • osvuk@vuk.edu.rs