Вукова математика
Платонова тела ПДФ Штампа Eл. пошта

Радионица: „ Платонова тела „

                                                      25. 12. 2012. 

Данас је одржана радионица за ученике шестог, седмог и осмог разреда на којој су ученици упознати са Платоновим телима. Ученици су научили шта су платонова тела, колико их има, која су и како се праве њихове мреже.

Опширније...
 
Kark Fridrih Gaus ПДФ Штампа Eл. пошта

Poznati matematičari

KARL FRIDRIH GAUS (1777-1855) je rano pokazao svoju darovitost za matematiku.jednom prilikom učitelj odluči da ga zaposli pa mu dade da sabere sve brojeve od 1 do 100. Na veliko iznenađenj svog učitelj Gaus je vrlo brzo dobio rezultat 5050. Evo šta je Gaus uradio:

Опширније...
 
Eratosten ПДФ Штампа Eл. пошта

Poznati matematičari

ERATOSTEN je poznati grčki matematičar koji je živeo u III veku pre nove ere. Proste brojeve je Eratosten pronalazio na sledeći način.

 Zapisao je sve prirodne brojeve od 1 pa do n є N . Zatim je počeo da precrtava ( isključuje) brojeve. Prvo je precrtao 1 koji nije ni prost ni složen broj. Zatim je precrtao sve brojeve posle 2 koji su deljivi sa 2. prvi broj koji ostaje posle 2 je 3. Dalje je precrtao sve brojeve posle broja 3 koji su deljivi sa 3. Nastavljajući ovaj proces na kraju će ostati samo prosti brojevi

Опширније...
 
Takmičenje u rešavanju sudokua ПДФ Штампа Eл. пошта

Takmičenje u rešavanju sudokua

Prvog petka ove školske godine, učenici koji znaju da rešavaju sudoku, su pred kraj časa matematike, zajedno sa nastavnicom, rešili sudoku najnižeg nivoa težine. Svakog sledećeg petka domaći zadatak je proširen tako što je dodata jedna sudoku tabela. Naravno, sudoku zahtevi su iz nedelje u nedelju bili veći. I, polako se stiglo do prvog sudoku takmičenja u našoj školi.

Опширније...
 
Matematičke zanimljivosti ПДФ Штампа Eл. пошта

Matematičke zanimljivosti

Evo nekih vrsta brojeva za koje možda niste čuli:

Savršen broj je prirodan broj koji je jednak zbiru svojih delilaca izuzev njega samog. Na primer:   6=1+2+3

                         28=1+2+4+7+14

Опширније...
 
«ПочетакПретходна123СледећаКрај»

Страна 2 од 3