Вукова биологија
Пролећно уређење школског дворишта ПДФ Штампа Eл. пошта

У суботу 4. марта 2017. године наставница Зорица Радишић је са својим ученицима организовала и спровела акцију пролећног уређења школског дворишта. По веома ветровитом дану покупљено је смеће, прекопана земља у малим жардињерама и посејано/посађено цвеће.

Моле се сви ђаци, запослени и посетиоци школе да не газе по жардињерама и не бацају смеће.

 

Опширније...
 
Zemljin sjaj može da pomogne u pronalasku života na drugim planetama ПДФ Штампа Eл. пошта

    Zemljin sjaj može da pomogne u pronalasku života na drugim planetama

     29. jauar 2012.

     Proučavanje svetlosti Zemlje koja se odbija od Meseca može da pomogne astronomima u potrazi za životom na dalekim planetama. Astronomi Čilea, Velike Britanije i Španije, su pokazali da slabo svetlo sa Zemlje sadrži jake signale bioloških procesa koji se dešavaju na našoj planeti.
     Do sada je oko drugih zvezda otkriveno oko 760 ekstrasolarnih planeta (egzoplaneta). Krajnji cilj astronoma je da se utvrdi da li su neki od njih luke života. Za to će se verovatno koristiti spektroskopi za posmatranje svetlosti koju apsorbuju i - ili emituju egzoplanete, kako bi u njihovoj atmosferi našli molekularni kiseonik i metan koji bi mogli da budu znaci života. Astronomi će tražiti i promene refleksivnosti planeta, što se dešava ako egzoplaneta ima vegetaciju sličnu zemljinoj.

Опширније...
 
Ne lomite mi bagrenje ПДФ Штампа Eл. пошта

    Ne lomite mi bagrenje

    Februar, 2012.

Apropo poslovice "Ne pada sneg da pokrije breg nego da lisica pokaže trag" gledajući ovu fotku možemo da kažemo - ne pada sneg da pokrije breg nego da drvoseča pokaže trag.       

    Snimak sa Eutalsata SAT24, od danas (8.2.12.). Na snimku se lepo vidi koliko je Vojvodina deforestirana. Očigledna komparacija sa okolnim regionima puno govori. Vide se šume oko Dunava, Tise i Tamiša, sve ostalo se beli.

   Ovo treba da nas opomene. Posledice nedostatka šuma su kompleksne i za sada ih ne osećamo i nismo ih svesni ali će ih naša deca osećati do problema egzistencijalnog opstanka na ovim prostorima.

Опширније...
 
UV zračenje: efekat na život na Zemlji ПДФ Штампа Eл. пошта

    UV zračenje: efekat na život na Zemlji

    Sunce zrači energiju u širokom rasponu talasnih dužina, od kojih je većina nevidljiva ljudskim očima. Kraće talasne dužine, nose više energije a samim tim nose i veću mogućnost za štetu. Ultraljubičasto (Ultraviolentno - UV) zračenje dopire do Zemljine površine u talasnim dužinama između 290 i 400 nm (nanometar - milijarditi deo metra). Talasne dužine vidljive svetlosti su od 400 do 700 nm.

Опширније...
 
Nastanjivi Mlečni put ПДФ Штампа Eл. пошта

Nastanjivi Mlečni put

Neke članke i neke teme po raznoraznim sajtovima je relativno lako prevesti ili predstaviti. Ono što piše Darko Donevski na svom blogu SAPIENS KLUB i na svom facebooku nije tako jednostavno, teško se prepričava. Bilo koje prepričavanje ili predstavljanje njegovih tema ne bi bilo ni blizu njegovog autentičnog literarnog stila.

Опширније...
 
«ПочетакПретходна12СледећаКрај»

Страна 1 од 2