Вукова географија
Krater Luizi ПДФ Штампа Eл. пошта

    Krater Luizi

    Impakt kratere je teško otkriti sa terena, naročito ako se nalaze na udaljenim lokacijama i ako su obrasli vegetacijom. Oba ova faktora ometaju proučavanje kratera Luizi  koji se nalazi u jugoistočnom Kongu. Krater je pokriven travom visine do jednog metra koja komplikuje određivanje njegove  topografije.


     ← Krater Luizi je snimio NASA – in satelit Earth Observing -1 (EO -1)  2. juna 2012.

Опширније...
 
Analema ПДФ Штампа Eл. пошта

  Analema

   22.09.2012.

   Sunce  danas, 22.9 2012. u 14:49 po svetskom vremenu (UT) prelazi nebeski ekvator i seli se polako na jug. Ono će na severnoj hemisferi svakoga dana biti sve niže i izlaziće od istoka prema jugoistoku a zalaziće od zapada prema jugozapadu.Danas je izašlo tačno na istoku i zaćiće tačno u tački koja označava zapad. Ovaj astronomski događaj označava prvi dan jeseni na severnoj hemisferi i proleća na južnoj. Sa Suncem na nebeskom ekvatoru, stanovnici Zemlje će doživeti skoro 12 sati dnevnog svetla i 12 sati mraka (Ravnodnevica).

Опширније...
 
Zemlja: Stvaranje planete ПДФ Штампа Eл. пошта

Zemlja: Stvaranje planete

 Dokumentarni film

Nacionalna geografija

Trajanje 1 h, 31 min i 29 s

Titlovano na srpski jezik. Kliknite dole CC i izaberite - srpski

Klikni na sliku

 
Kretanje leda na Grenlandu ПДФ Штампа Eл. пошта

    Kretanje leda na Grenlandu

    23.8.2012.

   Kada se posmatra odozgo led Grenlanda izgleda uniformno i mirno. Ali godine satelitskih merenja kompresovanih u nekoliko sekundi ilustruju koliko je vode a koliko je leda zaista na Grenlandu. Nekoliko svemirskih agencija NASA-e, pažljivo prati led da bi se razumela njegova dinamika pod uticajem promene klime Zemlje i kako te promene utiču na porast nivoa mora.

Опширније...
 
Udarni krater Ouarkziz ПДФ Штампа Eл. пошта

   Udarni krater Ouarkziz

   7.5.2012.

    Udarni krater Ouarkziz se nalazi u severozapadnom Alžiru, u blizini granice sa Marokom. Krater je formiran udarom meteora pre manje od 70 miliona godina tokom kasnog perioda krede u mezozojskom dobu ili "dobu dinosaurusa."
    Prečnik kratera je 3,5 km. Snimak je načinjen sa Međunarodne svemirske stanice 21.4.2012.. Krater je mlađi od sedimentnih stena koje su već bile formirane kada ih je meteor pogodio. Kanal koji preseca krater po sredini, formiran je nakon udara.

Detaljnije na NASA Earth Observatory

 
«ПочетакПретходна123456789СледећаКрај»

Страна 2 од 9