Вукова географија
Rekordno topljenje leda na Arktiku ПДФ Штампа Eл. пошта

    Rekordno topljenje leda na Arktiku

    25. avgust 2011
    Satelitska merenja pokazuju da smo u još jednoj godini sa ispod prosečnim smanjenjem ledenog pokrivača na Arktiku. Kako se morski led topi tokom letnjih meseci, dve brodske rute su otvorene u Arktičkom okeanu.

Опширније...
 
Cunami u Japanu odlomio ledenjak na Antarktiku ПДФ Штампа Eл. пошта

    Cunami u Japanu odlomio veliki ledenjak na Antarktiku

    9. avgust 2011
    Efekat zemljotresa Tohoku
i cunamija od 11.marta  2011.g. koji su pogodili Japan se može videti na dalekom Antarktiku. Slike ESA - inog Envisat satelita pokazuju nastanak novih ledenjaka nakon što je cunami pogodio Rok Sulzberger Ice.

Опширније...
 
Klima i Zemljin energetski budžet ПДФ Штампа Eл. пошта

      Klima i Zemljin energetski budžet

     Zemljina klimi ima solarni pogon. Globalno, tokom godine površina kopna, okeani i atmosfera, upiju u proseku oko 240 W solarne energije po kvadratnom metru. 1W (wat)  je 1 J (džu) energije po 1s (sekundi). Apsorbovana sunčeva svetlost je pogon fotosinteze, isparavanja, topi sneg i led, i greje ceo sistem Zemlje.

Опширније...
 
Sneg i led održavanju temperaturu Zemlje ПДФ Штампа Eл. пошта

Sneg i led održavaju temperaturu naše planete

    Sneg i led reflektuju deo svetlosti i energiju, koji dolaze sa Sunca, natrag u svemir. Kada snega i leda ne bi bilo, tamno zemljište i okean bi upili energiju umesto da je odbiju.

Опширније...
 
Prvi Zemljin trojanski asteroid ПДФ Штампа Eл. пошта

    Otkriven prvi Zemljin trojanski asteroid

     Slika prikazuje prvi poznati Zemljin trojanski asteroid koji zajedno sa našom planetom kruži oko Sunca. Otkrio ga je NASA - in WISE  (Wide-field Infrared Survey Explorer) satelit - opservarorija. Asteroid je sive boje a područje njegove orbite zelene boje. Zemljina orbita oko Sunca je označena plavim tačkama. Objekti nisu nacrtani u razmeri.

Опширније...
 
«ПочетакПретходна123456789СледећаКрај»

Страна 7 од 9