Вукова географија
Kretanje leda na Grenlandu ПДФ Штампа Eл. пошта

    Kretanje leda na Grenlandu

    23.8.2012.

   Kada se posmatra odozgo led Grenlanda izgleda uniformno i mirno. Ali godine satelitskih merenja kompresovanih u nekoliko sekundi ilustruju koliko je vode a koliko je leda zaista na Grenlandu. Nekoliko svemirskih agencija NASA-e, pažljivo prati led da bi se razumela njegova dinamika pod uticajem promene klime Zemlje i kako te promene utiču na porast nivoa mora.

Опширније...
 
Udarni krater Ouarkziz ПДФ Штампа Eл. пошта

   Udarni krater Ouarkziz

   7.5.2012.

    Udarni krater Ouarkziz se nalazi u severozapadnom Alžiru, u blizini granice sa Marokom. Krater je formiran udarom meteora pre manje od 70 miliona godina tokom kasnog perioda krede u mezozojskom dobu ili "dobu dinosaurusa."
    Prečnik kratera je 3,5 km. Snimak je načinjen sa Međunarodne svemirske stanice 21.4.2012.. Krater je mlađi od sedimentnih stena koje su već bile formirane kada ih je meteor pogodio. Kanal koji preseca krater po sredini, formiran je nakon udara.

Detaljnije na NASA Earth Observatory

 
Noćna svetla Evrope ПДФ Штампа Eл. пошта

     Noćna svetla Evrope

      31.3.2012.

Animacija prikazuje noćne snimke Evrope na kojima se vide osvetljeni gradovi i naselja duž puteva u 1992 i 2010.g. Svetle oblasti se poklapaju sa velikom gustinom naseljenosti. Gusto naseljeni gradovi poput Londona, Pariza i Rima su najsvetlije tačke na mapi Evrope. Priobalne oblasti su naseljene više nego regioni u unutrašnjosti kopna.
    Fotografije je snimio američki DMSP satelit.

Detaljnije  na ESA

Pogledati Svetlost Zemaljska

 
Globalna mapa Moho granice ПДФ Штампа Eл. пошта

    Globalna mapa Moho granice

    9. mart 2012.
    Prva globalna karta visoke rezolucije granice između Zemljine kore i plašta - Moho - je nastala na osnovu podataka sa ESA - inog gravitacionog satelita GOCE. Razumevanje Moho granice će dati nova saznanja o unutrašnjoj dinamici Zemlje.
    Zemljina kora je površinski sloj ili čvrsta školjka naše planete. Iako čini manje od 1% zapremine planete, kora je izuzetno važna ne samo zato što živimo na njoj, već i zato što se u njoj nalaze svi naši geološki resursi, prirodni gas, nafta i minerali.

Опширније...
 
ПДФ Штампа Eл. пошта

 

Efekat urbanog toplotnog ostrva

Tokom leta 2003. delovi Evrope su zahvaćeni velikim talasom toplote. Pariz je bio ozbiljno ugrožen. Efekat urbanog toplotnog ostrva sprečio je hlađenje grada tokom noći, što je dovelo do hiljade smrtnih slučajeva.

Tokom dana, gradovi akumuliraju solarnu energiju i oslobađaju je nakon zalaska sunca. Temperatura u gusto urbanizovanim oblastima može biti nekoliko stepeni viša nego u okolnim ruralnim oblastima zbog fenomena poznatog kao "efekat urbanog toplotnog ostrva ". Ova „toplotna ostrva“ su posebno uočljiva noću.
Negativni efekti ovog povećanja temperature u urbanim sredinama su višestruki: zdravstveni problemi, veća potrošnja energije zbog hlađenja, zagađenje vazduha i nestašica vode.

Опширније...
 
«ПочетакПретходна123456789СледећаКрај»

Страна 3 од 9