Вукова географија
Noćna svetla Evrope ПДФ Штампа Eл. пошта

     Noćna svetla Evrope

      31.3.2012.

Animacija prikazuje noćne snimke Evrope na kojima se vide osvetljeni gradovi i naselja duž puteva u 1992 i 2010.g. Svetle oblasti se poklapaju sa velikom gustinom naseljenosti. Gusto naseljeni gradovi poput Londona, Pariza i Rima su najsvetlije tačke na mapi Evrope. Priobalne oblasti su naseljene više nego regioni u unutrašnjosti kopna.
    Fotografije je snimio američki DMSP satelit.

Detaljnije  na ESA

Pogledati Svetlost Zemaljska

 
Globalna mapa Moho granice ПДФ Штампа Eл. пошта

    Globalna mapa Moho granice

    9. mart 2012.
    Prva globalna karta visoke rezolucije granice između Zemljine kore i plašta - Moho - je nastala na osnovu podataka sa ESA - inog gravitacionog satelita GOCE. Razumevanje Moho granice će dati nova saznanja o unutrašnjoj dinamici Zemlje.
    Zemljina kora je površinski sloj ili čvrsta školjka naše planete. Iako čini manje od 1% zapremine planete, kora je izuzetno važna ne samo zato što živimo na njoj, već i zato što se u njoj nalaze svi naši geološki resursi, prirodni gas, nafta i minerali.

Опширније...
 
ПДФ Штампа Eл. пошта

 

Efekat urbanog toplotnog ostrva

Tokom leta 2003. delovi Evrope su zahvaćeni velikim talasom toplote. Pariz je bio ozbiljno ugrožen. Efekat urbanog toplotnog ostrva sprečio je hlađenje grada tokom noći, što je dovelo do hiljade smrtnih slučajeva.

Tokom dana, gradovi akumuliraju solarnu energiju i oslobađaju je nakon zalaska sunca. Temperatura u gusto urbanizovanim oblastima može biti nekoliko stepeni viša nego u okolnim ruralnim oblastima zbog fenomena poznatog kao "efekat urbanog toplotnog ostrva ". Ova „toplotna ostrva“ su posebno uočljiva noću.
Negativni efekti ovog povećanja temperature u urbanim sredinama su višestruki: zdravstveni problemi, veća potrošnja energije zbog hlađenja, zagađenje vazduha i nestašica vode.

Опширније...
 
Podvodna vulkanska erupcija ПДФ Штампа Eл. пошта

    Podvodna vulkanska erupcija

    Četiri meseca nakon što je počela, nadomak južne obale El Hierro, najmlađeg Kanarskog ostrva, podvodna vulkanska erupcija i dalje traje.  El Hierro je udaljen oko 460 km zapadno od Maroka i Zapadne Sahare.
    Svetla voda je od visoke koncentracije vulkanskog materijala.
    Fotografiju je snimio, 10. 2. 2012. g. satelit Earth Observing - 1 (EO - 1).
   Merenjem morskog dna od strane Španskog Okeanografskog instituta utvrđeno je da se vrh vulkana nalazi na 120 m ispod površine okeana što je 10 m više nego što je bio sredinom januara. Visina konusa je oko 210 m iznad pethodnog dna okeana. Ukupna zapremina novog materijala je preko 145 miliona kubnih metara. Video od 13.2.2012.
Detaljnije na NASA Earth Observatory
 
Globalno otopljavanje ПДФ Штампа Eл. пошта

    Globalno otopljavanje - 2011. najtoplija godina

    19.1.2012.

    NASA - in Godardov Institut za istraživanje svemira (GIS) u Njujorku, koji prati globalne površinske temperature, objavio je analizu koja pokazuje temperature u svetu u 2011.g u odnosu na prosečnu globalnu temperaturu od sredine 20. veka. Poređenja pokazuju da Zemlja i dalje doživljava veće temperature nego pre nekoliko decenija. Prosečna temperatura u svetu u 2011 bila  je 0,51 C veća od sredine 20. veka.
    Globalne temperature su znatno veće od 1880. g. Ova godina je početak onoga što naučnici nazivaju "moderno snimanje."

Опширније...
 
«ПочетакПретходна123456789СледећаКрај»

Страна 3 од 9