Вукова астрономија
Orionov kompleks ПДФ Штампа Eл. пошта

   Orionov kompleks

   Udaljen je 1 500 svetlosnih godina. Pogled obuhvata skoro 25 stepeni prostora. Desno od centra je Velika Orionova maglina, najbliži veliki region u kome se formiraju zvezde. Sa leve strane su maglina Konjska glava (M78), i zvezde Orionovog pojasa.

   Zvezda crveni džin, Betelgez je levo na ramenu lovca. Svetlo plavi Rigel je dijametralno suprotno u njegovom podnožju. Sjajna Lambda Oriona (Meissa) i maglina su krajnje levo, u blizini Orionove glave.

Detaljnije na Sky Image Lab

 
Svetlost Encelada ПДФ Штампа Eл. пошта

    Svetlost Encelada

    Saturnov satelit Encelad svetli pozajmljenom svetlošću od svoje planete. Veliki deo Encelada je osvetljen sunčevom svetlošću koja se  reflektuje od planete Saturn. Sudeći po senkama na površini osvetljenje dolazi sa leve strane, što znači da je Saturn levo. Svetao tanak polumesec na desnoj strani je jedini deo Encelada direktno osvetljen Suncem. Donji deo slike otkriva mlazeve ledenih kristala koji izbijaju kao gejziri iz unutrašnjosti. Misli se da dolaze iz okeana  ispod debelog leda. Encelad je kao česma. Izbačeni materijal hrani Saturnov prsten.Gro prstena čine čestice i gomade leda.

    Snimak je načinio svemirski brod Kasini 31. januara 2011.g.

Опширније...
 
Karina nebula ПДФ Штампа Eл. пошта

   Karina nebula

    Veri Lardž Teleskop na Južnoj Evropskoj opservatoriji (ESO-i) je snimio, do sada nadetaljniju infracrvenu sliku Karina nebule. Pojavili su se mnogi ranije skriveni delovi, rasuti po spektakularnom nebeskom pejzažu gasa, prašine i mladih zvezda.
    Karina nebula leži duboko u srcu južnog dela Mlečnog puta, u sazvežđu Karina. Udaljena je oko 7 500 svetlosnih godina od Zemlje. Ovaj oblak sjajnog gasa i prašine je jedan od najbližih inkubatora veoma masivnih zvezda i obuhvata nekoliko najsjajnijih zvezda. Jedna od njih, tajanstvena i veoma nestabilna i zaslepljujuća zvezda Eta Karina pojavljuje se sama u donjem levom delu slike. Okružena je oblacima gasa koji sijaju pod žestokim ultraljubičastim zracima. Karina Nebula je savršena laboratorija za astronome u kojoj oni proučavaju stvaranje i živote zvezda.

Опширније...
 
Encelad i Saturnov prsten ПДФ Штампа Eл. пошта

     Encelad i Saturnov prsten

     6.2. 2012.

    Encelad kao polumesec sa Saturnovim prstenom.
    Mala bela zamućenja ispod mračnog južnog pola su već više puta viđene mlaznice vodenog leda koji izlazi iz južnog polarnog regiona Encelada.
    Slika je snimljena u vidljivoj svetlosti 4. 1. 2012.g. sa udaljenosti od  oko 291 000 km od Encelada.

 

 
Novi imidž Heliks magline ПДФ Штампа Eл. пошта

    Novi imidž Heliks magline

    ESO - in VISTA teleskop, na Paranal opservatoriji u Čileu, je snimio novi imidž Heliks magline. Ova fotografija, snimljena u infracrvenom svetlu, otkriva niti hladnog nebularnog gasa koje se ne vide na slikama snimljenim u vidljivoj svetlosti.
    Heliks maglina je jedna od najbližih i najznačajnijih primera planetarne magline. Kataloški broj magline je NGC 7293, veoma je velika, ali i veoma slabog signala, kad se gleda kroz mali teleskop.

Опширније...
 
«ПочетакПретходна12345678910СледећаКрај»

Страна 10 од 29