Вукова астрономија
Supernova SN 1987a ПДФ Штампа Eл. пошта

    Supernova SN 1987a

    Supernova SN 1987a, najsjajnija supernova savremenog doba i jedna od najsjajnijih zvezdanih eksplozija od pronalaska teleskopa pre više od 400 godina. Snimci svemirskog teleskopa Habla, između 1994 i 2009. govore da je ova opservatorija bila na liniji studije ove umiruće zvezde od njegovog lansiranja 1990.g. samo tri godine nakon što se dogodila eksplozija supernove, 23. februara 1987.g. Tokom vremena, astronomi su gledali širenje odbačenog zvezdanog materijala.

Опширније...
 
svetlosni eho zvezde Eta Karine ПДФ Штампа Eл. пошта

    Uhvaćen svetlosni eho zvezde Eta Karine

    Astronomski događaj viđen na Zemlji pre 170 godina danas posebno zaokuplja pažnju astrofizičara. Nazvan je "Velika erupcija". Prva erupcija privukla je pažnju astronoma 1837. a zabeležena je i 1858.g.
    Delovi svetlosti od erupcije indirektnim putem tek sada stižu do Zemlje, pružajući priliku za detaljnu analizu. Svetlost je otišla u drugom pravcu, daleko od Zemlje. Od udaljenog oblaka prašine svetlost se odbila prema Zemlji. Ovaj efekat je nazvan "svetlosni eho." Zbog dužeg puta, svetlost je na Zemlju stigla 170 godina kasnije od svetlosti koja je stigla direktno.

Опширније...
 
Crna rupa na rubu galasije ПДФ Штампа Eл. пошта

    Crna rupa na rubu galasije ESO 243-49

    17. 2.2012.

    Astronomy koji koriste NASA - in svemirski teleskop Habl su možda došli do dokaza o postojanju jata mladih, plavih zvezda koje okružuju jednu od prvih, do sada otkrvenih crnih rupa srednje mase. Astronomi veruju da je crna rupa nekada bila središte patuljaste galaksije koja se raspala. Otkriće crne rupe i mogućeg zvezdanog jata je važno za razumevanje evolucije supermasivnih crnih rupa i galaksija.

Опширније...
 
Eta Karina ПДФ Штампа Eл. пошта

   Eta Karina


     Eta Karina je doživela titansku eksploziju pre više od 150 godina, kada je postala jedna od najsjajnijih zvezda na južnom nebu. Izgleda kao ogromni, bujajući oblak gasa i prašine. Materijal koji je izbacila širi se svemirom brzinom 1,5 miliona km/h.
    Udaljena je više od 8 000 svetlosnih godina. Nalazi se u južnom sazvežđu Karina.

    Edmond Halej (1656—1742) je prvi posmatra 1677.g i uvodi u katalog zvezda kao zvezdu magnitude 4. Burchell je 1827.g. zabeležio njenu varijabilnost. Do  sada je primećeno da je više puta bez neke pravilnosti menjala magnitudu od vrlo sjajne -1.0 do nevidljive 8.0. Ovo ponašanje nije u potpunosti razumljivo u ovom trenutku. Teško je predvideti kako će se ova promenljiva zvezda razvijati u budućnosti.

Опширније...
 
Saturnovi sateliti Rea i Titan ПДФ Штампа Eл. пошта

    Saturnovi sateliti Rea i Titan

    Lepo se vide krateri na ledenoj Rei koja prolazi ispred maglovitog Titana. Ovakve slike obično gledamo u naučnofantastičnim filmovima kao maštoviti likovni prikaz nekog slikara. Ali, ovaj prizor je realan. Njega posmatra svemirski brod Kasini koji se od 2004. g. nalazi u orbiti planete Saturn.
   Slika je snimljena uskougaonom kamerom, 10. decembra 2011.g u vidljivoj zelenoj svetlosti sa letelice Kasini, sa udaljenosti od oko 2 miliona km od Titana i 1,3 miliona km od Ree.
    Misija Kasini - Hajgens je kooperativni projekat NASA - e, Evropske svemirske agencije i Italijanske svemirske agencije.

    Detaljnije na Jet Propulsiom Laboratory

 
«ПочетакПретходна12345678910СледећаКрај»

Страна 9 од 29