Вукова астрономија
Sudar Mlečnog puta i galaksije Andromeda ПДФ Штампа Eл. пошта

     Sudar Mlečnog puta i galaksije Andromeda

    Ilustracija pokazuje fazu predviđenog spajanja naše galaksije Mlečni put i Andromede, koje će se odvijati tokom narednih nekoliko milijardi godina. Slika, predstavlja Zemljino noćno nebo za 3,75 milijardi godina, Andromeda (levo) ispunjava vidno polje  a Mlečni put počinje da se krivi pod dejstvom gravitacionog delovanja.
    Astronomi NASe sada mogu sa sigurnošću da predvide veliki kosmički događaj koji će da utiče na našu galaksiju, Sunce i Sunčev sistem. To je titanski sudar naše galaksije Mlečni put sa susednom galaksijom Andromeda.

Опширније...
 
U senci Meseca ПДФ Штампа Eл. пошта

    U senci Meseca

   

   25.5.2012.

    Lunar Rikonisens Orbiter (LRO)  je NASA-ina sonda koja se nalazi u orbiti oko Meseca. LRO se tokom sunčevog pomračenja 20 - 21 maja 2012.g okrenuo prema Zemlji i snimio 4 fotografije, po dve na svakoj od dve uzastopne orbite.  

    Na slici se vidi Mesečeva senka kako prelazi preko Aleutskih ostrva i Japana. Mesečeva senka je prelazila preko Zemlje u periodu od oko dva sata.

    Pomračenje Sunca se dešava, iz perspektive Zemlje, kada Mesec prolazi između Zemlje i Sunca. Tada mesečeva senka prelazi preko Zemlje, dodirujući njenu površinu.

Опширније...
 
Titan - Pogled sa Kasinija ПДФ Штампа Eл. пошта

Titan - Pogled sa Kasinija

22.5.2012.

Detaljnije na Jet Propulsion Laboratory


Saturnov satelit Titan

snimljen sa sonde Kasini

21. maja 2012.

sa udaljenosti od oko 191 731 km.

Saturnov satelit Titan

snimljen sa sonde Kasini

21. maja 2012.

sa udaljenosti od oko 81 644 km.

Saturnov satelit Titan

snimljen sa sonde Kasini

22. maja 2012.

sa udaljenosti od oko 130 316 km.

 
Pripreme STHabla za posmatranje tranzita Venere ПДФ Штампа Eл. пошта

    Pripreme STHabla za posmatranje tranzita Venere preko Sunca

    4.5.2012.

   Ovo je Hablova slika kratera Tiho. Krater je nastao udarom asteroida pre oko 100 miliona godina o mesečevu površinu. Svetle zrakaste trake koje kao da izlaze iz kratera su formirane od materijala izbačenog u okolni prostor tokom pada asteroida. Prečnik kratera je oko 80 km. Zaokružen je po obodu materijalom koji se diže skoro 5 km iznad dna kratera.
   NASA-in svemirski teleskop Habl se priprema za posmatranje tranzita Venere preko Sunčevog diska 5-6 juna.
    Habl ne može da gleda u Sunce direktno. Astronomi planiraju da usmere teleskop na Mesec koristeći ga kao ogledalo koje reflektuje sunčevu svetlost kako bi uhvatili i izolovali mali delić svetlosti koja prolazi kroz atmosferu Venere. Na toj maloj količini svetlosti su utisnuti „otisci prstiju“ sastava atmosfere planete.

Опширније...
 
Aurora na Uranu ПДФ Штампа Eл. пошта

    Aurora na Uranu

   19.4.2012.

    Ovo su prve jasne slike, koje je snimio ST Habl a koje pokazuju polarnu svetlost na planeti Uran.

    Polarna svetlost nastaje kada se visoko-energetske čestice (slobodni elektroni i protoni) koje dolaze sa Sunca kreću duž linija magnetnog polja planete i ulaze u gornje slojeve atmosfere. Pri tom bombarduju atome u atmosferi planete što dovodi do njihove fluoroscencije. Atomi različitih elemenata iz svojih elektronskih omotača izbacuju fotone. Spoljni efekat toga je isijavanje svetlost različitih boja što polarnu svetlost čini veoma živopisnom i impresivnom.Ovo se dešava u polarnim krajevima planeta.

Опширније...
 
«ПочетакПретходна12345678910СледећаКрај»

Страна 6 од 29