Вукова астрономија
Mlečni put je imao sudar pre 100 miliona godina ПДФ Штампа Eл. пошта

   Mlečni put je imao sudar pre 100 miliona godina

    28. 6. 2012.

   Galaksija Mlečni put je velika spiralna galaksija okružena desetinama manjih satelitskih galaksija. Naučnici već dugo teoretišu da povremeno ovi sateliti mogu da prođu kroz disk Mlečnog puta i da izazovu poremećaj diska galaksije, a i svoj. Tim astronoma iz Kanade i SAD su otkrili ono što može biti trag takvog susreta, koji se dogodio relativno nedavno u blizini našeg položaja u galaksiji.

Опширније...
 
Vodeni led na Mesecu ПДФ Штампа Eл. пошта

    Vodeni led na Mesecu

    20. 6. 2012.

    NASA - ina letelica Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) je poslala podatke koji ukazuju na postojanje leda koji možda čini čak 22%  materijala u krateru na južnom polu Meseca.
    Tim NASA-inih naučnika je ustanovio da je dno Shackleton kratera svetlije od drugih obližnjih kratera, što ukazuje na prisustvo male količine leda.
    Krater je više od 3 km dubok i više od 20 km širok. U unutrašnjosti Shackleton kratera kao i u još nekoliko kratera na južnom polu Meseca oko ose rotacije je stalno mrak i zbog toga je u njima uvek izuzetno hladno.To je najhladnije mesto u Sunčevom sistemu, gde su temperature bliske apsolunoj nuli.

Опширније...
 
Mesto spuštanja Marsove naučne laboratorije ПДФ Штампа Eл. пошта

    Mesto spuštanja Marsove naučne laboratorije

    11. 6. 2012.

    NASA je odredila mesto spuštanja Marsove naučne laboratorije nazvane Kuriozitet (Radoznali) koja se 5 avgusta spušta na crvenu planetu. Rover veličine automobila se približava krajnjem odredištu.
    Letilica će se meko spustiti u podnožju planine Sharp u centar Gale kratera.
Radoznali će početi dvogodišnje istraživanje o tome da li je određeno okruženje bilo povoljno za život mikroba.

Опширније...
 
Vojadžer 1 na granici Sunčevog sistema ПДФ Штампа Eл. пошта

    Vojadžer 1 na granici Sunčevog sistema i međuzvezdanog prostora

    14. 6. 2012.

    Podaci sa NASA - ine letilice Voiager 1 pokazuju da je ovaj istraživač dubokog svemira naišao na prostor u regionu gde je intenzitet naelektrisanih čestica koje dolaze izvan Sunčevog sistema značajno povećan. Naučnici u ovome vide moguć skorašnji zaključak - da se prvi emisar u istoriji čovečanstvo nalazi na granici Sunčevog sistema i međuzvezdanog prostora.

Опширније...
 
Poravnanje galaksija NGC 3314 A i B ПДФ Штампа Eл. пошта

    Poravnanje galaksija NGC 3314 A i B

    14. 6. 2012.

NASA - in svemirski teleskop Habl omogućio nam je redak pogled na par galaksija koje se preklapaju. Ove dve galaksije izgledaju kao da su se sudarile, ali su u stvari odvojene više desetina miliona svetlosnih godina, ili oko deset puta rastojanja između našeg Mlečnog puta i susedne galaksije Andromeda. Poravnanje dve galaksije, kao što se vidi sa Zemlje, daje jedinstven pogled na spiralne krakove u bližoj, NGC 3314A galaksiji.

Опширније...
 
«ПочетакПретходна12345678910СледећаКрај»

Страна 5 од 29