Вукова астрономија
ПДФ Штампа Eл. пошта

 

Galaksija NGC 1187

Ova predivna spiralna galaksija je snimljena na Južnoj evropskoj opservatoriji (ESO) sa Veri Large Telescopa. Udaljena je oko 60 miliona svetlosnih godina i nalazi se u sazvežđu Eridan. Otkrio ju je Vilijam Heršel 1784. U poslednjih trideset godina u njoj su se dogodile dve supernove.
Vidljivi spiralni kraci sadrže velike količine gasa i prašine. Plavkasti delovi u spiralnim kracima ukazuju na prisustvo mladih zvezda koje su rođene od oblaka međuzvezdanog gasa. Centralni region je uglavnom sačinjen od starih zvezda, gasa i prašine.

Опширније...
 
Orbiter Mars Odisej ПДФ Штампа Eл. пошта

  Orbiter Mars Odisej

   24.7.2012

   NASA – in orbiter Mars Odisej uspešno je prilagodio svoju orbitalnu lokaciju kako bi bio u dobroj poziciji da obezbedi brzu potvrdu sletanja Kurioziteta na Marsovu površinu.
    U toku sletanja Zemlja će se iz perspektive spuštajuće letilice naći ispod marsovog horizonta,što će prekinuti direktnu komunikaciju sa Zemljom. Odisej će pomoći da se obezbedi i ubrza indirektna komunikaciju, tj omogući operacija komunikacije u toku sletanja rovera. Da bi se ovo dogodilo bilo je neophodno uraditi manevar i premestiti Odiseja na njegovoj orbiti. Bez toga Odisej bi stigao iznad mesta sletanje oko dva minuta posle sletanja Radoznalog.

Опширније...
 
Globularno jato M 68 ПДФ Штампа Eл. пошта

  Globularno zvezdano jato M 68

    Svemirski teleskop Habl nam je omogućio ovaj divan pogled na prepuni zvezdani logor poznat kao Mesijer 68.
    Uzajamno gravitaciono privlačenje između stotina hiljada ili čak miliona zvezda, omogućava globularnim zvezdanim jatima da postoje i opstanu mnogo milijardi godina.

Опширније...
 
Promene u atmosferi vansolarne planete ПДФ Штампа Eл. пошта

    Promene u atmosferi vansolarne planete

    28. 6. 2012.

    Međunarodni tim astronoma je pomoću podataka sa NASA - inih svemirskih opservatorija otkrio značajne promene u atmosferi vansolarne planete.
     Naučnici su videli varijacije u atmosferi egzoplanete nastale kao odgovor na snažne erupcije na zvezdi planetinog domaćina. Događaj je primećen sa NASA – inog Svift satelita.

Опширније...
 
Patuljasta galaksija DDO 82 ПДФ Штампа Eл. пошта

     Patuljasta galaksija DDO 82

    25. 6. 2012.
   

    Relativno mali broj galaksija poseduje svetle spiralne krake ili jarku svetlost u svom centru kao naša galaksija. Većina galaksija izgleda kao mali, amorfni oblak pare. Jednu  takvu galaksiju, pod nazivom DDO 82, snimio je svemirski teleskop Habl. Ovakve patuljaste galaksije mogu da sadrže između nekoliko miliona i nekoliko milijardi zvezda.
    DDO 82 je poznat  i pod oznakom UGC 5692. Astronomi je klasifikuju kao "SM galaksiju", ili Magelanovu spiralnu galaksiju, nazvanu po patuljastoj galaksiji Veliki Magelanov oblak koja se okreće oko Mlečnog puta. Ta galaksija, kao i DDO 82,  ima jedan spiralni krak.

Опширније...
 
«ПочетакПретходна12345678910СледећаКрај»

Страна 4 од 29