Вукова астрономија
ПДФ Штампа Eл. пошта

Grafički prikaz orbita sonde Kasini oko Saturna


NASA - ina letelica Kasini je na epskom putu. To pokazuje grafik njenih orbita oko Saturna. Ova slika prati Kasinija od njegovog ulaska u orbitu Saturna 30. juna 2004. do planiranog kraja misije, 15. septembra, 2017. Saturn je u centru, orbita najvećeg satelita Titana je crvene boje a orbite njegovih šest unutrašnjih satelita su bele boje.

Опширније...
 
ПДФ Штампа Eл. пошта

Spiralna struktura oko zvezde R Sculptoris

10. 10. 2012.

Astronomi su koristeći najmoćniji Atakama sistem milimetarskih / submillimetarskiih teleskopa na svetu (ALMA) u Čileu, otkrili spiralnu strukturu oko zvezde R Sculptoris. Ovo je prvi put da su ovakve strukture otkrivene oko crvenog džina. Čudni oblik je verovatno stvorila zvezda - skriveni pratioc koja kruži oko crvenog diva.

Опширније...
 
ПДФ Штампа Eл. пошта

Otkrivena planeta oko nama najbliže zvezde Alfa Kentaur

16. 10. 2012.

Evropski astronomi su otkrili planetu oko jedne od zvezda u nama najbližem zvezdanom sitemu Alfa Kentaur. Planeta je otkrivena pomoću Harps instrumenta na 3,6 metarskom teleskopu na ESO – inoj La Silla opservatoriji u Čileu.
Alfa Kentauri je jedna od najsjajnijih zvezda na južnom nebu i najbliži je zvezdani sistem našm Sunčevom sistemu. Udaljen je 4,3 svetlosnih godina. To je trostruki zvezdami - sistem koji se sastoji od dve zvezde slične Suncu sa bliskim orbitama.

Опширније...
 
ПДФ Штампа Eл. пошта

Planetarna maglina IC 5148

Prelepa planetarna maglina udaljena oko 3 000 svetlosnih godina. Maglina ima prečnik od nekoliko svetlosnih godina, i još uvek raste brzinom većom od 50 km/s. Jedna je od najbrže rastućih poznatih planetarnih maglina.

Termin "planetarna maglina" nastao je u 19. veku.Tada su prvi put viđene kroz male teleskope.Izgledale su poput džinovskih planeta. Međutim, prava priroda planetarnih maglina je sasvim drugačija.

Опширније...
 
ПДФ Штампа Eл. пошта

Veliki rezervoari vode u oblaku prašine u kom se rađa novi solarni sistem

9. oktobar 2012.
ESA -ina svemirska observatorija Heršel je otkrila vodenu paru u oblaku prašine i gasa koji se nalazi na ivici kolapsa u novu zvezdu nalik Suncu.
Zvezde se formiraju unutar hladnih i tamnih oblaka gasa i prašine, u "pred-zvezdanom jezgru" - koje sadrži sve sastojke od kojih može da se napravi solarni sistem poput našeg.

Опширније...
 
«ПочетакПретходна12345678910СледећаКрај»

Страна 1 од 29