Први Мали Месијеов маратон у Ботошу ПДФ Штампа Eл. пошта

Дана 17.3.2018. одржан је први ''Мали Месијеов маратон'' у Ботошу. Домаћини маратона били су Миша Брацић, професор физике, ОШ ''1. октобар'' Ботош, АД ''Милутин Миланковић'' Зрењанин, актив наставника физике Зрењанин - група наставника НПН, МЗ Ботош и Биоенергана ''Биоелектра'' Ботош. У маратону је учествовало укупно осам основних школа и Зрењанинска гимназија. Ученици наше школе Алекса Епифанић и Немања Манојловић, заједно са наставником физике Немањом Мицићем, били су учесници овог маратона. Са њима је пошао и тата Немање Манојловића, који је учествовао у маратону до самог краја. Ученици су посетили биоенергану ''Биоелектра'', где су од домаћина Зорана Поморишког чули нешто више о претварању биолошког отпада у енергију.

 

По завршетку обилажења биоенергане, ученици су се са својим наставницима упутили до ОШ ''1. октобар'' Ботош, где је уводну реч имала директорица школе Сташа Велисављев, поздрављајући учеснике првог Малог Месијеовог маратона.

Након тога, наш наставник физике у пензији, Миша Брацић, прочитао је поздравно писмо од Александра Зоркића, председника АД ''Лира'' и уредника астрономског магазина, као и писмо поздрава астрофотографа Горана Вукајловића. Затим је присутној публици одржао предавање о Шарлу Месијеу, астроному из XVIII века, те је дао и јасан увид у Месијеов каталог галаксија које је претраживао за живота.


Као што је познато, астрономија и астрофизика су деци већ на прво помињање најинтересантније гране физике, о којима у школи, нажалост, мало тога могу научити у редовној настави. Показала су интересовање за предавање, често постављајући питања излагачима предавања. Поред наставника Мише, у излагању је учествовала и Александра Јањеш, студенткиња мастер студија астрофизике на Математичком факултету у Београду. Наставник Миша и Александра су на веома концизан начин представили Каталог Месијеових објеката, упутили децу у појмове савремене астрономије и астрофизике као што су: галаксија, маглина, звездана јата и многи други. У само излагање су се фреквентно укључивали и секретар АД ''Милутин Миланковић'' Срђан Пењивраг, као и вишеструки победник Месијеовог маратона, који се организује на Фрушкој гори, Ласло Кочмарош.

По завршетку излагања, направљена је кратка пауза, у којој су ученици имали прилике да, због лоших временских услова, нажалост, телескопе виде само у холу школе, као и изложбу сета астрофотографија чији је аутор Горан Вукајловић.Након кратке паузе, организован је астроквиз, где су ђаци били подељени у неколико група које су сачињавала по три ученика. Деца су на сва питања дала тачне одговоре, што је потврда томе да су помно и заинтересовано пратили предавање наставника Мише и Александре. Нека од питања била су: препознати сазвежђе приказано на слици, шта је М2, да препознају један део сазвежђа Великог Медведа, у ком се сазвежђу налази Дифузна небула M42, да на слици Ван Гога ''Звездана ноћ'' препознају које је сазвежђе приказано, као и многа друга.На крају вечери, домаћини су организовали вечеру у МЗ Ботош за све учеснике Малог Месијеовог маратона.

Овим путем захваљујемо се нашем наставнику физике, Миши Брацићу, на позиву да учествујемо у Малом Месијеовом маратону, те наши ученици нестрпљиво ишчекују посету ''великом'' Месијеовом маратону, који се одржава на Летенци као и сваке године.