Вукови ђаци на мјузиклу ''Крцко Орашчић'' у Новом Саду :) ПДФ Штампа Eл. пошта

Ученици 7. и  8. разреда наше школе су 18.12.2017.године, у току вечерњих часова, посетили Нови Сад и имали прилику да у Српском народном позоришту погледају балет Петра Илича Чајковског „Крцко Орашчић“.

Овај балет се у СНП-у изводи већ 6 сезона, а изводе га балетски солисти и ансамбл балета СНП-а. Кореограф је Елдара Алијева, либрето написао Маријус Петипаа, режирао Владимир Логунов, диригент Александар Којић. Учествовали су прваци, солисти и ансамбл балета, женски хор и оркестар опере СНП-а, као и ученици Средње балетске школе из Новог Сада.

Подлогу за овај балет представља прича „Крцко Орашчић и краљ мишева“ из  Хофманове збирке „Серапионова браћа“. Балет се изводи у 2 чина са следећом причом:

Писац Хофман пише нову причу.....Мала Маша од свог ујака за Божић добија фигуру војника Крцка Орашчић , коју њен брат у игри поломи. Маша га обмотаног завојима ставља под божићну јелку у луткин кревет. У току ноћи она долази да га обиђе и наилази на бој мишеви нападају Крцка. Након тога се војник претвара у младог и лепог принца који одводи Марију у свој зачарани замак где господари Шећерна вила . Ова вила дозива све своје виле и оне изводе читав низ прелепих игара у 2. чину: руска игра, арапска игра, кинеска игра, игра Шећерне виле и чувени Валцер цвећа. Након ових прелепих плесова будилник звони и мала Маша постаје свесна да је то био само сан...

Ово је било једно ново искуство за наше ученике којим су проширили своје културне видике, а и упознали се са музичко-сценским обликом, балетом. С обзиром на то да су ученици били одушевљени овом посетом, поновићемо екскурзију  у другом полугодишту, са посетом неком новом музичком делу.