Акорди свемира ПДФ Штампа Eл. пошта

У петак 1. децембра 2017. године, у организацији Зрењанинске групе НПН (наставника природних наука) у Градској народној библиотеци „Жарко Зрењанин“ у Зрењанину, отворена је изложба астрофотографије Горана Вукајловића, "Акорди свемира". Догађај су увеличале Ана Лачковић, мецосопран и Теа Ђорђевић, клавир, извођењем дивних композиција: Мартинија, Бизеа, Гардела и Гершвина.


Након музичког дела,  уследило је предавање аутора изложбе Горана Вукајловића о природи гравитационих таласа и њиховој детекцији, која је у последње две године најзначајније научно достигнуће астрофизике.

Схватили смо да је научницима који проучавају свемир  фотографија од непроцењивог значаја. Астрофотографија је у техничком погледу млада уметност али у документарно- историјском је најстарији фотодокумент. Астрофотографија је фотодокумент стар и по неколико милијарди година, јер оно што видимо на њој је траг светлости којој је требало толико времена да стигне до чипа нашег фотоапарата.

Након предавања, ученица наше школе Невена Јовчић направила је интерју са аутором изложбе, који ћемо вам у целости пренети на нашем сајту.