Наша мала екскурзија у Нови Сад :) ПДФ Штампа Eл. пошта

У петак, 3.11.2017. запутили смо се у правцу Новог Сада, у организацији Мише Брацића, нашег наставника физике у пензији, али само на папиру :-). За наше ученике и наставнике осмислио је одличну и поучну посету Заводу за заштиту природе Војводине. Добили смо јединствену прилику да погледамо изложбу ''Рађање горе'', чији је аутор др Иван Дулић. Било је занимљиво погледати прво сталну природњачку поставку у холу Завода, коју чине представници ишчезлих, ретких и угрожених врста са наших простора.

 

Након разгледања, добродошлицу нам је пожелео аутор изложбе ''Рађање горе'' др Иван Дулић, геолог.

Били смо заинтересовани да чујемо зашто се изложба зове баш тако, каква су све то камења и шкољке око нас.
Господин Иван нам је објаснио да је реч о рађању ''наше'' Фрушке горе, о којој, схватили смо потом, врло мало заиста знамо.

Скренуо нам је пажњу да оно што ми видимо као Фрушку гору јесте само врх много веће ''горе'' која се налази тачно испод површине земље. Даље нам је причао о геолошкој грађи Фрушке горе, о фосилним материјалима које смо могли да видимо. Предавање је било организовано у четири сегмента:

· рађање и ширење Тетитског океана (пре око 260 до 150 милиона година);

· затварање Тетитског океана (пре око 150 до 40 милиона година);

· нестанак океана и рађање новог копна (пре око 40 до 16 милиона година);

· Панонско море и ледено доба (пре око 16 милиона година).

Сазнали смо како то геолози ''читају из камења'' и схватили да је геологија једна свеобухватна и занимљива наука. Потребно је имати знање из: биологије, физике, географије, хемије... Након разговора о изложби, наши ученици: Ивана Галић, Невена Јовчић и Милан Јовановић направили су изузетан интервју са др Иваном Дулићем, који ћемо објавити ускоро.Била је ово занимљива ''научна авантура'' наших ученика седмих и осмих разреда, као и њихових наставника.Дружење смо, потом, наставили на новосадском кеју и искористили прилику да ''ухватимо'' још по који селфи пред полазак.

Наши ђаци су са нестрљењем ишчекивали посету центра града, где су искористили слободно време да нешто поједу и попију, те смо се у Зрењанин упутили пуних стомака и препуни информација, а као најважније, богатији једним новим искуством. Ко зна, можда ће неко од ђака ,присутних на овој изложби, данас-сутра постати геолог и надовезати се на ово свеопширно истраживање геолога др Ивана Дулића.