Наши мали излети у Београд ПДФ Штампа Eл. пошта

На почетку школске године добисмо информацију да се у Галерији САНУ крајем септембра отвара изложба на тему ''Српско уметничко наслеђе на Косову и Метохији – значај, идентитет, угроженост''. Тада се родила идеја да направимо мали излет до Београда и да исту изложбу погледамо.

У складу са наставним планом ученика основних школа, пожелели смо да посетимо и Музеј Вука и Доситеја. Ученици су идеју свесрдно подржали и датум поласка жељно ишчекивали. Организована су два поласка: 14.10. и 19.10.2017. Прву групу чинили су ученици: 61,72 и 82, на челу са својим разредним старешинама: Сањом Попов, Невеном Марков, Дијаном Зубнар и наставником физике Немањом Мицић. У другој групи су били ученици: 62,71 и 81, са одељењским старешинама: Славицом Нађалин, Даниелом Аврам и Татјаном Марчићев, као и Сањом Попов, вођом пута. Пошто су групе биле бројне, ученици су били распоређени у две мање групе. У Београду нас је оба дана дочекало предивно време, те се логично, самим тим, наметнула идеја да прво одемо у шетњу поред Дунава, како бисмо уживали у прелепом амбијенту.

 

Након уживања уследио је успон до Кнез Михајлове улице, коју су сви успешно савладали, поред уздаха и неизбежног запомагања појединих..

У Галерији су нас са осмехом дочекали. Девојка која је била стручни водич ученицима је пренела и више информација него што су они могли да усвоје, али је зато свеопшти утисак крајње позитиван. Очарале су нас импровизоване просторије наших манастира са подручја Косова и Метохије, које су биле испуњене дивним реликвијама, иконама и фрескама, кивотима, народним ношњама тог краја, репликама олтара... На крају смо погледали филм о изгледу појединих манастира некад и сад, што је већину нас навело на размишљања... Но, није било времена за тугу, енергија и полет наших ђака водили су нас даље.

Шетали смо Кнез Михајловом, прошли крај факултета који се налазе у непосредној близини, причали им о томе шта ће моћи да студирају ту једног дана. Веома им се допао Студентски трг и мали, ушушкани парк који су искористили да се одморе, и по ко зна који пут, нешто поједу. Након одмора, једна група је ишла у Музеј Вука и Доситеја, док је друга шетала Калемегданом. У Музеју је било лепо и поучно, реновиран је и стручно вођство лепо организовано.

Шетња Калемегданом је све очарала. Истраживали су његове кутке, дивили се погледу, гађали луком и стрелом, јурили по парку, јахали тенкове... и, наравно, ручкали.

Ученици 82 имали су јединствену прилику да одиграју баскет на терену испод зидина тврђаве. На тим теренима писана је историја наше кошарке и тај догађај сигурно ће остати у памћењу наших дечака.

Сумрак нас је опомињао да је време да се полако припремамо за полазак кући. Пуни утисака, празних новчаника и пуних стомака, запутили смо се ка нашем Зрењанину, уз неизбежну песму ученика у аутобусу.

Срећни стигосмо кући са обећањем да ћемо се опет, ускоро, запутити у неку сличну авантуру!