ХАРМОНИЈА СА ОКРУЖЕЊЕМ ПДФ Штампа Eл. пошта


Сачувај животну средину! Научи вештину! Обрадуј родбину!

Еколошко образовање је део општег образовања и стиче се од предшколског васпитања најмлађих. Нова сазнања у екологији треба да постану основа која ће променити затечена понашања која су углавном била штетна по животну средину. Промене у еколошкој свести почињу од младих, а оне и јесу најбитније за њихову будућност.

Формирање и неговање еколошке културе би требало да буде саставни део наставних програма на свим нивоима образовања, како у теориском тако и у практичном смислу. Провела сам 23 године у средњошколском образовном систему и ево 10-ак год у основношколском систему и јако мало сам имала прилике, да се сусретнем са примерима добре праксе у овој области. Међутим како то увек говорим, важно је хтети, па тако и радим. Ово је једна од примењених наставних метода у пракси ОШ„ Вук Караџић“ Зрењанин .

Покушавам да малим корацима, дам и свој допринос у развијању хармоничног односа деце у школи и нашег природног окружења. Знам да сви натписи попут оних „Не уништавај природу!“, понекад изазову чак и супротан ефекат. Зато у практичном раду са децом примењујем овај слоган: „ Научи вештину, обрадуј родбину и сачувај животну средину!“, да би кроз праксу деца сама закључила колико је лепо направити поклон, уткати у њега своју љубав и осећања па обрадовати своје најмилије, породицу, другаре и пријатеље. Уместо да свакога дана пунимо корпе за отпатке папирима, рекламама, најлонским врећицама, картонским паковањима и другим материјалом, можемо уз мало маште и креативности, направити предмете употребне вредности. На тај начин, од малих ногу, деца уче да буду рационална, економична и друштвено корисна. Учимо их да не траже новац за сваки одлазак на рођендан како би купили неку играчку или други поклон, који никада не може заменити, својих руку дело у које је уткана љубав и позитивна енергија.

Друга важна чињеница је стицање радних навика и развијање вештина које се постижу само упорним радом. Треће, задовољство је највеће када свесно доприносимо очувању планете, уређењу животне средине, сређивањем свог дворишта, куће, стана, своје собе и учионице.

То је молекул здраве енергије који почиње да кружи и проналази хармоничне стазе у нама самима као и у свему што нас окружује.

Мила Сташевић, професор