ПДФ Штампа Eл. пошта

Spiralna struktura oko zvezde R Sculptoris

10. 10. 2012.

Astronomi su koristeći najmoćniji Atakama sistem milimetarskih / submillimetarskiih teleskopa na svetu (ALMA) u Čileu, otkrili spiralnu strukturu oko zvezde R Sculptoris. Ovo je prvi put da su ovakve strukture otkrivene oko crvenog džina. Čudni oblik je verovatno stvorila zvezda - skriveni pratioc koja kruži oko crvenog diva.

R Sculptoris je udaljena 1 500 svetlosnih godina. Ona gubi veliku količinu svoje mase u jakim promenljivim zvezdanim vetrovima. Sastoji se od malog centralnog jezgra od ugljenika i kiseonika okruženog helijumom i ljuskom od vodonika koji gori i ogromnog konvektivnog omotača.

Ljuska formirana oko zvezde se sastoji od gasa i prašine. Zrna prašine se mogu uočiti posmatranjem emisije dalekih infracrvenih toplotnih zraka
"Mi smo ranije videli omotač oko ove vrste zvezda, ali ovo je prvi put da smo videli da materijal u spiralama dolazi iz zvezde, zajedno sa okolnim omotačem", kaže Matijas Maercker,ekspert Južne Evropske opservatorije (ESO).
Crveni džinovi poput R Sculptoris izduvavaju velike količine materijala, prašine i gasa i obezbeđuju veliki deo sirovina za formiranje budućih generacija zvezda, planetarnih sistema i eventualno žive materije.
Zvezde sa masom do osam puta većom od mase Sunca, u kasnijoj životnoj fazi postaju crveni džinovi i gube veliku količinu svoje mase u vidu zvezdang vetra. U toku kratkotrajne faze eksplozivnog sagorevanja helijuma, u
​​ljusci oko zvezdanog jezgra se javljaju termalni impulsi. Termalni impuls dovodi do toga da materijal sa površine zvezde u velikoj stopi beži napolje, što dovodi do formiranja velike ljuske oko zvezde od izbačene prašine i gasa. Posle termalnog impulsa stopa po kojoj zvezda gubi masu pada ponovo do svoje normalne vrednosti.
Termalni impuls se javlja otprilike svakih 10 000 do 50 000 godina, a traje samo nekoliko stotina godina. Nove zapažanja na R Sculptorisu pokazuju da je ova zvezda doživela toplotni impuls pre oko 1 800 godina, koji je trajao oko 200 godina. Zvezda pratilac oblikuju vetar iz R Sculptoris u spiralnu strukturu.
"Iskorišćavanjem mogućnosti ALMA da vidi fine detalje, možemo bolje da razumemo šta se dešava sa zvezdom pre, za vreme i posle termičkog impulsa, da proučimo kako se spiralne strukture oblikuju", kaže Maercker.

Detaljnije na ESO

← Vukova astronomija

P Miša Bracić