ПДФ Штампа Eл. пошта

Planetarna maglina IC 5148

Prelepa planetarna maglina udaljena oko 3 000 svetlosnih godina. Maglina ima prečnik od nekoliko svetlosnih godina, i još uvek raste brzinom većom od 50 km/s. Jedna je od najbrže rastućih poznatih planetarnih maglina.

Termin "planetarna maglina" nastao je u 19. veku.Tada su prvi put viđene kroz male teleskope.Izgledale su poput džinovskih planeta. Međutim, prava priroda planetarnih maglina je sasvim drugačija.

Kada se zvezda sa masom sličnom ili nekoliko puta većom od mase našeg Sunca približi kraju svoga života ona svoje spoljašnje slojeve odbacuje u okolni prostor. Ostaje ogoljeno vruće jezgro zvezde. Njena zapremina je slična zapremini Zemlje ali ima mnogo veću masu od naše planete. Ovako zvezda prelazi u svoju novu fazu i postaje beli patuljak. Ona zrači dovoljno svetlosti da osvetli odbačeni gas.Tako nastaje planetarna maglina.
Kada se ova planetarna maglina posmatra sa manjim amaterskim teleskopom vidi se prsten sa zvezdom u sredini. Astronomi su joj dali nadimak Nebula Rezervna guma.
ESO - ini teleskopi nove tehnologije na LA Silla opservatoriji daju nešto elegantniji pogled na ovaj objekat. Umesto da liči na rezervnu gumu, maglina podseća na eterični cvet sa slojevitim laticama.

Detaljnije na ESO

Vukova astronomija

P Miša Bracić