ПДФ Штампа Eл. пошта

Tranzit Marsovog satelita Fobosa preko Sunčevog diska


Mars ima dva mala satelita – asteroidne veličine Fobos i Demos. Sa tačke gledanja novopridošlog rovera Radoznalca (avgust 2012.), koji se nalazi u blizini ekvatora Marsa, ovi sateliti povremeno prolaze ispred ili se nalaze u "tranzitu", preko diska Sunca. Ovi događaji na Marsu su ekvivalent delimičnih pomračenja Sunca na Zemlji, kada disk Meseca ne pokriva u potpunosti Sunce (za razliku, kada Zemljin satelit blokira celo Sunce tokom totalnog pomračenja Sunca)

Ova pomračenja na Marsu, poput onih na Zemlji, dolaze u predvidivim terminima nekoliko puta svake godine.
NASA – in rover Radoznalac je 13. septembra 2012. posmatrao i snimio tranzit satelita Fobosa preko sunčevog diska.
Tranzit je primetio i roverov (REMS) instrument, koji je registrovao oko pet posto pada ultraljubičastog zračenja Sunca u toku događaja.
Naučnici koriste ove događaje za precizno određivanje orbitalnih parametara Marsovih satelita. Fobos se okreće vrlo blizu Marsa u maloj spirali u odnosu na Mars zbog plimskih gravitacionih sila. Ove sile tokom vremena menjaju orbitalne pozicije Fobosa, i tačna merenja tih promena može da pruži informacije o unutrašnjoj strukturi tog satelita. Drugi Marsov satelit Demos se okreće mnogo dalje od planete.

Detaljnije na:NASA

←  Vukova astronomija

P Miša Bracić