Светлост Земаљска ПДФ Штампа Eл. пошта

   

              „Светлост Земаљска"

     Не, није реч о познатом делу најпознатијег писца научне фантастике. Артур Кларк је познат по томе што су његове научно фантастичне приче и романи увек били у доброј мери засновани на научним чињеницама. Са неким својим идејама које су биле мото његових прича он је био претеча каснијих научних открића. Да је Артур Кларк живео пре двеста година да ли би могао да замисли да ће људска бића са планете Земље овако да праве светлост и да манипулишу њоме?

 

 

              „Светлост Земаљска"

    Не, није реч о познатом делу напознатијег писца научне фантастике. Артур Кларк је познат по томе што су његове научно фантастичне приче и романи увек били у доброј мери засновани на нучним чињеницама. Са неким својим идејама које су биле мото његових прича он је био претеча каснијих научних открића. Да је Артур Кларк живео пре двеста година да ли би могао да замисли да ће људска бића са планете Земље овако да праве светлост и да манипулишу њоме?

     Први пут је наизменична струја осветлила неки јавни простор, 1893.г. Било је то на великој Светској изложби у Чикагу. Овде се догодила велика прекретница у историји коришћења електричне енргије. Посебно је тријумфовала наизменична струја. Никола Тесла је заједно са компанијом Вестингхаус осветлио целу изложбу. Био је то тријумф тада новог проналаска Николе Тесле. Убрзо потом и до данашњег дана она је премрежила и осветлила скоро целу планету.

Најсветлије области Земље су највише урбанизоване, али не и најнасељеније. (Упоредите западну Европу са Кином и Индијом.) Градови имају тенденцију да расту уз обале и транспортне мреже. Чак и без основних мапа контуре континената су у бити видљиве. Систем међудржавних аутопутева САД се појављује као решетка која повезује светлије тачке градских центара. У Русији, Транс-Сибирска пруга је танка линија која се протеже од Москве кроз центар Азије до Владивостока. Река Нил, од Асуанске бране до Средоземног мора, је светла нит, кроз иначе мрачни регион.
    Чак и више од 100 година након изума електричне светлости, неки региони остају слабо насељени и неосветљени. Антарктик је потпуно мрачан. .Унутрашњост џунгли Африке и Јужне Америке је углавном мрачна, али светла почињу и тамо да се појављују. Пустиње у Африци, Арабији, Аустралији, Монголији  и Сједињеним Државама, као и (осим дуж обале), бореалне шуме Канаде и Русије, и планине Хималаја су слабо осветљене.

 Детаљније на NASA Visible Earth

←  Вукова географија