Intervju sa Željkom Lučićem ПДФ Штампа Eл. пошта

     Intervju sa Željkom Lučićem


     Bili ste učenik OŠ „Vuk Karadžić“ u Zrenjaninu. Koje godine ste pošli u I razred? Molimo vas da nam ispričate neke događaje iz tog vremena.

     U prvi razred sam pošao daleke 1975.god. Ono čega ću se uvek sećati je, da sam svoj prvi dan u školi doživeo dva meseca kasnije od svojih vršnjaka. Razlog je bio što sam septembar i oktobar proveo u bolnici zbog teškog virusnog zapaljenja desnog kuka.

Intervju sa Željkom Lučićem


     Bili ste učenik OŠ „Vuk Karadžić“ u Zrenjaninu. Koje godine ste pošli u I razred? Molimo vas da nam ispričate neke događaje iz tog vremena.

     U prvi razred sam pošao daleke 1975.god. Ono čega ću se uvek sećati je, da sam svoj prvi dan u školi doživeo dva meseca kasnije od svojih vršnjaka. Razlog je bio što sam septembar i oktobar proveo u bolnici zbog teškog virusnog zapaljenja desnog kuka.

Kako je izgledala škola i njena okolina i koje su institucije (ustanove) postojale u neposrednoj blizini škole?

     Sve je, u principu, izgledalo kao i danas. Ako smem da kažem, fasada škole je bila u mnogo boljem stanju a sve ostalo je kao i danas. Jedino što je u moje vreme gradska pijaca bila direktno preko puta.

    Nama su danas najzanimljivije učionice koje su opremljene televizorima, kompjuterima i internetom. Kako su izgledale učionice u vreme kad ste vi bili đak i koje su vam učionice bile najzanimljivije?

   U moje vreme nije bilo televizora niti kompjutera. Nismo bili opterećeni internetom i ostalim savremenim izvorima informacija. Učili smo iz udžbenika i zapisivali u sveskama ono što je nastavnik - ca govorio. Najlepša učionica za mene je bila učionica za biologiju kod nastavnice Cece.

    Mi se danas na časovima fizičkog vaspitanja bavimo odbojkom, košarkom, fudbalom, gimnastikom.
Kako se u Vaše vreme odvijala nastava fizičkog vaspitanja i koji sportovi su se tada negovali?

    Ništa se očigledno nije promenilo za ovo proteklo vreme. I mi smo onomad radili sve ovo što ste nabrojali.

    U cilju zdrave ishrane učenika, u školi se organizuje užina. Neki učenici praktikuju da hranu donose od kuće ili kupuju na kioscima, iako je to zabranjeno. Kako je nekada bila organizovana školska kuhinja i ishrana učenika?

    I u moje vreme je bila organizovana užina koju smo dobijali uvek posle drugog časa. Nismo kupovali hranu na drugim mestima jer je užina bila kvalitetna i dovoljna.

    Kako su rešavani disciplinski problemi u doba kad ste vi bili đak?

    To je bilo doba autoriteta i strogo su bili kažnjavani svi disciplinski problemi. Od ukora razrednog starešine do ukora direktora i eventuelnog izbacivanja iz škole.

    Kakav je bio odnos učenika i nastavnika i učenika i odeljenjskog starešine?

    Kao što rekoh, zbog strogoće vremena u kom smo živeli nismo mogli da se ponašamo kao što vi to danas radite. Pretpostavljam da imate danas mnogo prisniji kontakt i odnos sa nastavnicima nego što smo mi imali.

    Šta ste najviše cenili kod svojih nastavnika?

    Hmmm....Sve je povezano sa tadašnjim odnosom između nastavnika i učenika....uglavnom smo ih ogovarali i pomalo mrzeli...ali su nas s'druge strane dobro pripremili za dalje školovanje. Hvala im!!!!!!

    Danas se govori o opterećenosti i potrebi rasterećenja učenika. Mi iz godine u godinu imamo sve više predmeta i časova. Koje ste predmete vi učili i koliko ste časova dnevno imali?

    Mislim da nam je bilo mnogo lakše nego vama danas. Opterećeni ste mnogim bezpotrebnim stvarima ali to je cena modernog doba. Srpski, matematika, istorija, geografija, biologija, fizika, hemija, engleski ili francuski, muzičko, likovno, tehničko, fizičko...mislim da je to sve.

    Da li vam je obrazovanje koje ste stekli u OŠ ,,Vuk Karadzić” dalo dovoljno znanja za dalje školovanje?

    U svakom slučaju!!!  Imali smo odlične nastavnike!!

   Da li vas ispunjava osecaj ponosa što ste bili učenik OŠ ,,Vuk Karadzić” i zbog čega?

   Naravno!! Bilo je to jedno bezbrižno doba u kom smo uživali, radovali se, igrali...Ponosan jesam i voleo bih da još jednom obiđem svoju školu i setim se dana kada reč "PROBLEM" nije postojala!!!!!

    Da li se družite sa onima sa kojima ste nekada delili školske klupe?

    Na žalost ne, jer nas je život odveo na razne strane.

   Da li pratite aktivnosti i rad vaše nekadašnje škole?

   Ne, jer ne živim više u Zrenjaninu ali doći ću jednom prilikom da vidim šta se tu radi.

   Zeljko

Zrenjanin, Juni 2011.g.

 Šta danas radi Željko Lučić?

Pitanja osmislile učenice VII razreda:
1. Bojana Marčićev
2. Milica Janjić
3. Sara Panić